Table of Contents

A job in SAP Analytics Cloud is fundamentally a technical role, and while theoretical knowledge is essential for candidates applying for the position, practical and applied knowledge is also crucial. During the SAP Analytics Cloud interview process, candidates will be asked specifically about their previous work experiences and roles. Business intelligence tools such as SAP Analytics Cloud, which combine planning and data visualization with predictive analytics, were among the first to do so

The following are 30 frequently asked SAP Analytics Cloud Interview Questions and Answers any candidate should take a look at:

Q1. What is ERP?

Answer: Enterprise Resource Planning software is an integrated computer-based system for efficiently managing a business’s resources. The system ensures smooth information flow between the various departments in an enterprise or a company and manages the workflow.

Q2. Are you familiar with SAP Analytics Cloud?

Answer: System Applications and Products in Data Processing is what SAP Analytics Cloud stands for. The company was founded by Wellenreuther, Hopp, Hector, Plattner, and Tschira in 1972. In addition to its ERP product, SAP Analytics Cloud is also its name. Approximately 92% of the Forbes Global 2000 companies are SAP Analytics Cloud customers. Furthermore, SAP Analytics Cloud leads the markets in analytics, supply chain management, human capital management, and experience management. 

Q 3. Is it possible to keep data secure for employees within an organization?

Answer: This is the most prominent SAP Analytics Cloud interview Questions and Answers you can come across. The SAP Analytics Cloud integrates data from a wide variety of sources (both on-premises and cloud) into a single cloud solution. Additionally, from within the tool, there is a single point of security configuration from within the tool.

Admin users set security settings for other users within the business. Within designated teams or in private, they can post models and visualizations. SAC has the tools available to ensure that sensitive data doesn’t fall into the wrong hands during implementation, and the task is to ensure that this is accounted for in the design.

SAP FICO Course Training

SAP FICO Course: Ranked Amongst Top 3 Courses | Recognized by Govt of India | Award Winning Institute | ISO 29990:2010 Certified | Live Online Instructor-led Certified SAP FICO Training & Certification

View Course

Identifying any vulnerabilities in the use case and framing security around them is achieved by assessing the use cases. Business can take control of security by creating teams and configuring access to SAC models without IT involvement.

Q4. Describe metadata, master data, and transaction data.

Answer: Generally, data can be categorized in the following ways:

Henry Harvin Best Certification Training and Courses

Henry Harvin Ranks #1

View Course

MetaData explains the structure of data or MetaObjects; it is data about data.

In addition to Master Data, there are other business elements such as data about employees, customers, and suppliers.

Transacting data describes business events and is the most important type of data in an enterprise, for instance, buying from suppliers or selling to customers.

Q5. In what three stages does data mining take place?

Answer: By analyzing large amounts of data, data mining uncovers hidden, valuable knowledge. Various industries can benefit from it, such as manufacturing, marketing, etc. Among the steps of data mining are

  • Research in its infancy
  • Building models
  • Embedding

Q6. In what ways is SAP Analytics Cloud a self-service tool dynamic?

Answer: This is another most prominent SAP Analytics Cloud interview Questions and Answers you can come across.  It is easy to use and contains complex functionality, enabling users to create visualisations that solve complex problems. Much of the design aspect is relatively simple, and an end user can reach meaningful conclusions relatively quickly. For example:

  1. Dimensions can be dragged and dropped into visualisations, and the chart type can be changed at any time.
  2. Tableau’s tooltips can now be customized, and by clicking on a data point you can get a lot of information.
  3. Data visualisations can be linked using hyperlinks between stories.
  4. On the fly, analyze data points.
  5. Easily filter a map by clicking a graph point.
  6. Collaboration and commenting capabilities.
  7. Access and team controls are easy to set up.

Q7. Does SAP Analytics Cloud support predictive analytics?

Answer: Absolutely! Basically, historical data is examined to identify patterns, and these patterns are then used to predict future outcomes. A sales manager might find this useful if he or she wants to predict sales revenue for the next quarter.

Additionally, it is user-friendly. When you convert a trend chart to a time series chart, you are now looking at forecasted data. Another option is to use the ‘auto forecast’ function. Using this option, we will examine the data within the graph at various levels of granularity in order to generate patterns that can be applied in the future.

Predictive visuals can be created in a more controlled/complex manner for data scientists. A user can use the ‘advanced options’ selection to add additional data to the historical data on which these patterns are based – resulting in a more accurate and informed forecast. Data scientists can also further customize visualisations by integrating with an R server.

Q8. What does SAP Analytics Cloud have to offer in terms of UX?

Answer: Even B2B solutions are becoming increasingly concerned with user experience, or UX. Outside of the office, our standard of technology is so high that clunky tools cannot be used during the workday. This results in time and effort savings, as well as resulting in lower costs.

Q9. What exactly is Bex?

Answer: Business Explorer is Bex. Reports can be located, information can be analyzed, reports can be viewed, and queries can be executed. Workbook queries can be saved to their respective roles in the Bex browser. The application consists of components like Bex web, Bex analyzer, and Bex map.

Q10. How does NetWeaver work?

Answer: A single NetWeaver instance, SAP Analytics Cloud Web Application Server (SAP Analytics Cloud WEBAs), allows all products in my SAP Analytics Cloud suite to run on a common platform. The SAP Analytics Cloud data can be accessed via the web (HTTP protocol) or even from a mobile device using NetWeaver. Overall, it helps you reduce the cost of training users on SAP Analytics Cloud Client-side GUI.

Q11. How does a table get created in the data dictionary?

Answer: In SAP Analytics Cloud, data dictionaries are viewed as metadata, the metadata of which is stored by the database, and they are used to create and manage data definitions, tables, data elements, domains, views, and types.

The steps for creating a table in the data dictionary are as follows:

  • Domain creation (data type, field length, range)
  • The process of creating data elements (properties and types for a table field)
  • Table creation (SE 11)

Q12. Why is ODS important in BIW?

Answer: ODS (Operational Data Store) objects are used to store debugged and consolidated transaction data on the document level. They define consolidated information from a variety of sources. An Infoset query or a Bex query can be used to evaluate this dataset. With a delta update, the data of an ODS object can be updated in InfoCubes or other ODS objects within the same system or across systems. In contrast to multidimensional storage in InfoCubes, ODS stores data as transparent, flat database tables.

Q13. Besides SAP Analytics Cloud, are there any other ERP softwares available?

Answer: This is the important SAP Analytics Cloud interview Questions and Answers you can come across. In addition to Microsoft Dynamics, PeopleSoft, Siebel, JD Edwards, Baan, and others, there are several others in the market. They all specialize in different areas. Other than these, there are a number of lesser known ERPs that are popular among small businesses due to their low price. 

Q14.  What made you decide to pursue a career in SAP Analytics Cloud?

Answer: A large organization’s backbone is enterprise resource planning. These organizations are bound to slow down and be prone to errors without an ERP. As a young woman, I always dreamed of working in an MNC, and since SAP Analytics Cloud is at the top of the ERP market, it was an obvious choice. 140,000 installations of SAP Analytics Cloud and 25+ business solutions are said to be available. As a member of such an accomplished company with so many intellects, I think I will be pushed to my limits.

Q15. Can SAP Analytics Cloud be extended?

Answer: A package for advanced visualization and machine learning is included in R Visualisation, an open-source programming language. Within the tool, it functions as a visual that can be shared within your SAC stories.

It allows you to create far more advanced statistical visualisations than would be possible with built-in functionality – this blog gives a good example.

Using custom Java, you can leverage programming logic and take advantage of Java customisation on a robust cloud platform. Java allows for options that would otherwise be unavailable, such as customizing a visualisation or colour scheme.

The number of extensions isn’t as comprehensive as some competing tools (although Lumira Discovery, another SAP BI tool) but that’s part of the design of SAP Analytics Cloud. Most of the modeling and customisation should be done within HANA/BW, thereby reducing the amount of work required within SAC.

Q16. How many layers are there in the R/3 system?

Answer: According to SAP Analytics Cloud R/3, there are three main layers;

  • Layer of Presentation
  • Layer of the database
  • Layer of the application

Q17. How often do you encounter transport errors?

Answer: The most common transport errors are:

  • 4 is a return code
  • 8 is a return code
  • 12 is a return code
  • 18 is the return code

Q18. Distinguish between Domain and Data Element?

Answer: This is the another important SAP Analytics Cloud interview Questions and Answers you can come across. Data elements are intermediate objects between domains and table types, whereas domains define attributes such as length, type, and possible ranges of values. 

Q19. A match-code ID is associated with an update type. What does that mean?

Answer: Any time data in base tables of a match-code ID changes, it needs to be updated. 

Essentially, the update type tells us when the match-code needs to be updated and how to do it.  In addition to defining the method for building match-codes, the match-code serves another important function.

Q20. What are GET parameters & SET parameters?

Answer: You must SET values in the global memory area and then GET values from this parameter ID memory area in order to use parameter IDs. Online programs require the user to SET values for screen fields, and they will be retrieved after they have been set.

Q21.  Who are one-time vendors?

Answer: It is impractical to create a new master record for every vendor trading partner in some industries. When using one-time vendors, an invoice can be entered with a dummy vendor code, and the information that would typically be stored in the vendor master is keyed on the invoice itself.

Q22. How do extended star schemas work?

Answer: This is the important SAP Analytics Cloud interview Questions and Answers you can come across. The star schema is a combination of fact tables and dimension tables. Master data is stored in separate tables, and these tables refer to characteristics stored in dimension tables. Extended star schema refers to these separate tables.

Q23. What are the general reasons organizations implement SAP Analytics Cloud? 

Answer: Due to its highly configurable nature and secure data handling, SAP Analytics Cloud is a popular solution among organizations. It is also designed to ensure maximum data consistency and minimum data redundancy. Apart from tight integration cross-functionally, organizations can also benefit from economies of scale in the sales process. Through SAP Analytics Cloud, resources can be coordinated across the organization quickly and efficiently.

Q24. Is SAP Analytics Cloud equipped with its own database management tool?

Answer: SAP Analytics Cloud is not a database; it uses databases provided by other servers, such as Oracle and SQL Server. 

Q25. In SAP Analytics Cloud terminology, what does ‘transaction’ mean?

Answer: This is the important SAP Analytics Cloud interview Questions and Answers you can come across. Transactions are logically connected dialog steps in SAP Analytics Cloud.

Q26. What is SAP Analytics Cloud R/3’s application, presentation, and database servers?

Answer: In a R/3 system, the application server and the message server make up the application layer. Application servers run the applications in an R/3 system. Application servers interact with the database, presentation components, and each other through the message server. There is a centralized server that stores all the data, which is the database server.

Q27.  What is a SAP Analytics Cloud company?

Answer: ‘Company’ in SAP Analytics Cloud is the highest organizational unit for which financial statements such as profit and loss statements, balance sheets can be produced based on the requirements of organizations. There can be multiple company codes in a single company. In SAP Analytics Cloud, all company codes must use the same chart of accounts and fiscal year.

Q28. What are the two types of communication services?

Answer: In terms of communication, there are two types of services: 

  1. A message service is used by application servers to send and receive short messages internally.
  2. Using CPI-C protocol, Gateway Service allows R/3 to communicate with external applications.

Q29. How many types of variables are there?

Answer: Characteristics variables, hierarchy nodes, hierarchy hierarchies, text, formulas, processing types, replacement paths, and default types are some of the different types of variables.

Q30. What is SAP Analytics Cloud’s position within the BI market?

Answer: This is the important SAP Analytics Cloud interview Questions and Answers you can come across. While this is a broad question, it is one that every business must answer before choosing which BI self-service tool to use. Usually, the answer lies with the business itself; user requirements, existing technology, and future strategies. Each of these tools releases new updates on a regular basis as they attempt to catch up or overtake the competition.

Conclusion

I hope this blog about SAP Analytics Cloud interview Questions and Answers will be beneficial for you. I recommend Henry Harvin SAP Analytics Training for SAP Analytics training, as it is one of the best courses for learning. The course will provide candidates with comprehensive knowledge about the 4 pillars of SAC, including Analytics Design, Planning, Predictive Analysis, and Business Intelligence. All essential training topics are covered, including Data Integration, Data Modeling, Digital Boardroom, Analytics Hub, and Analytics Catalog.

Recommended Reads

 

Recommended videos for you

22 Comments

  1. Mansi Verma Reply

    I love about this blog is regular updating the post, so that, users can get some new updates. This blog is very helpful for me. Great work.

  2. I learned how to answer SAP interview questions. Henry Harvin deserves the credit.

  3. Hi, Marbin Shamini Sabin,
    Thanks for the wonderful list of SAP analytics cloud interview questions and answers.
    Thanks for sharing these SAP analytics cloud interview questions and answers it is more useful information for us.

  4. Thanks for sharing the list of SAP ARIBA interview questions and answers as well. One thing I love about this blog is regular updating the post, so that, users can get some new updates.

  5. Hemant Singh Reply

    I’m looking for new opportunities, and this helped me prepare for an upcoming SAP interview.

  6. Thank you for including the SAP analytics cloud interview questions and answers as well. One of the things I like about this site is that the posts are frequently updated, allowing users to stay current.

  7. Interview Questions and Answers are very useful for me thank you, Henry Harvin.

  8. Thanks for sharing SAP analytics cloud interview questions and answers. Not easy to find the SAP analytics cloud interview questions and answers, but you have made it easy for me.

  9. Thank you for providing such useful SAP analytics cloud interview questions and answers. We can certainly benefit from these interview questions and responses. Thanks.

  10. Punit kumar Reply

    A list of SAP HR interview questions and answers offered by you will be helpful for me to get the job.

  11. These SAP analytics cloud Interview Questions and Answers are key to gaining employment. Thank you so much for taking the time to answer our inquiries. Thank you a lot.

  12. This blog has helped me secure my dream job. The best 30 SAP Analytics Cloud Interview Questions and their Answers has helped me a lot during my interview preparation. Thanks a lot for such a informative blog

  13. Deepak Madan Reply

    I generally love to peruse inquiries questions and replies. You have offered gigantic quantities of Interview Questions and answers. Presently breaking interviews is exceptionally simple. Thanks for sharing.

  14. Piyush Khurana Reply

    I enjoy reading interview questions and answers. You have provided a large number of questions and answers. It is now very simple to land interviews. Thanks.

  15. Mayank Kumar Reply

    I was looking for inquiries on SAP Analytics cloud then I see this blog assist me with breaking the meeting. Much thanks for sharing. Extraordinary work Henry Harvin.

  16. Monish Dedha Reply

    I was looking for SAP Analytics cloud interview questions when I came across this blog, which helped me to ace the interview. Thank you so much for taking the time to share. Excellent work, Henry Harvin.

  17. Mahima Joshi Reply

    I was searching for SAP Analytics cloud interview questions and answers online and this blog is very helpful for me. Great work.

  18. Rajan Verma Reply

    I always love to read interview questions and answers. you have given huge numbers of Questions and answers. Now it is very easy to crack interviews. Thanks

  19. Akshat Joshi Reply

    I was searching for interview questions on SAP Analytics cloud then I see this blog help me to crack the interview. Thank you so much for sharing. Great work Henry Harvin.

  20. Best SAP analytics cloud interviews question answered in this blog. very informative blog.

    • Vishal Dedha Reply

      I’d like to express my deepest gratitude to you. Because you deserve a big thumbs up for this fantastic post. This blog was extremely beneficial to me.

Join the Discussion

Interested in Henry Harvin Blog?
Get Course Membership Worth Rs 6000/-
For Free

Our Career Advisor will give you a call shortly

Someone from India

Just purchased a course

1 minutes ago

India Address:

Henry Harvin House, B-12, Sector 6, Noida, Uttar Pradesh 201301

FREE 15min Course Guidance Session: